Fakta

Mix Master Move Glide är designade för en mjukare nedsättning för ditt löpsteg. Skorna har 8 mm häldämpning, 4 mm dämpning under trampdynan samt en 4 mm plattform över en tunnare Float™-mellansula som ger mer markkänsla och kontroll med mindre stötar. Mellansulan i den här modellen är dessutom 10 % tunnare 25 % lättare för att ge mer känsla och kontroll. Överdelen är konstruerad i andningsbar mesh vilket gör att skorna låter foten andas och aldrig upplevs för varma. Tyvärr är inte skorna inte vattenavvisande och jag upplever att skon relativt snabbt släpper in fukt vilket kan gör att fötterna tenderar att bli blöta under sämre väderförhållanden. Yttersidan är slitstarkt och tålig och Merrells Select GRIP ger yttersidorna ett hållbart grepp som ger dig den trygghet du behöver för att fullt kunna lita på skon. Dessutom är Mix master move Glide så flexibla att du i stort sätt kan vika ihop dem. Men överraskande nog känns skorna aldrig instabila utan hjälper dig snarare att bli mer smidig och rörlig i steget.

MyRunnings betyg

Det behövs ett par rundor för att riktigt lära känna skon och för att den ska bli ett med din fot. Men när den väl är insprungen märker man knappt av att den sitter på foten. Närmare barfotalöpning än så här är svårt att komma. Merrells Mix master move glide 2 är nästan onaturligt lätt och en väldigt skön löparsko som är perfekt för dig som gillar att springa på hårda preparerade underlag. Skon är framförallt framtagen för asfaltslöpare och den låga vikten gör den till en perfekt sko om du gillar att springa riktigt långt. Med sitt låga dropp tvingas du dessutom att ta kortare steg vilken bidrar till ökad kadens och snabbare tider. Jag märkte redan efter ett par rundor hur mina steg blev kortare och hur jag omedvetet därför ökade farten. Det här gjorde känslan runt löpningen både annorlunda och väldigt mycket roligare. Det är en underbar sko att springa i – efter ett tag. I början var det bara ovant och jag muttrade mest över att allt kändes konstigt och ovant.

Testperiod: Skorna har testats under december och januari månad i ett vintergrått och fuktigt Göteborg. Framförallt på asfalt men även på preparerat underlag i skogen. Rundorna har varit någorlunda lika och ligger mellan 8–13km i 5,30-tempo. Temperaturen har varierat från +10*C och duggregn, till -10*C och snålblåst.

Bästa

Känslan av att inte ha någonting på fötterna.

Sämsta

Att de släpper in fukt så pass snabbt som de gör.

Passform/komfort

Merrell Mix master move glide 2 är ljuvlig på foten. Den är överraskande lätt och flexibel och när du sticker in foten i skon första gången känns det som om den var konstruerad med din fot som mall. Det finns ingenting som skaver. Alla onödiga sömmar är borttagna och trots att den riktigt smiter åt och kramar din fot är de konstruerade med extra utrymme framtill för att tårna inte ska domna bort under längre rundor. Det är minimalistiska löparskor och har för avsikt att få dig att känna som om du var barfota. Det lyckas Merrell med. För stundtals glömmer du att du har skor på fötterna. Men då skons konstruktion är fokuserad på minimalism och barfotakänsla medför detta att du märker av om underlaget du springer på har ojämnheter. Framförallt då underlag med större och ojämna stenar, snarare än bara grus. I vissa fall kan detta göra att fötterna efter ett tag kan känns ömma.

Dämpning

Merrell Mix master move glide 2 är som sagt en minimalistiskt uppbyggd sko och erbjuder inte så mycket stöd och dämpning. Känslan i löpningen blir också därefter. Hälen är dock uppbyggd med en Merrell-luftkudde som absorberar stötar och ger stabilitet, och det finns en del dämpning även i framfoten. Är man van att springa i väldämpade skor kommer det krävas ett antal rundor innan man vänjer sig vid den plattare känslan. Således kan löpare som har höga fotvalv, är vana vid mer dämpade skor, eller har tendenser för pronation uppleva skorna mindre bekväma, något fladdriga och väldigt platta i början.

Underlag

Som beskrivet är Mix master move glide framtagen för att främst användas på asfalt och hårda underlag. Det är också därför den är så populär hos löpare som gillar att ligga och nöta mil efter mil på landsväg, samt hos de som tävlar Swimrun. Men skorna kan lika gärna användas i boxen, inne på gymmet, om man vill köra trappträning eller pina sig igenom intervallpass på löparbanan. Fördelen är att de knappt väger någonting och därför inte tynger ner dig när du blir trött.

Typ av löpare

Skorna är perfekta för mellanfotslöpare eller för de som vill gå ifrån dämpade skor och mer mot barfotalöpning. Mix master move glide är också gjorda för de löpare som föredrar asfalt, springer ofta eller långt, eller både och. Vill du dessutom utmana dina tider och öka på fart och kadens så är Mix master move glide en sko för dig.

Sarah Bernhardt
Skrivet av: Sarah Bernhardt