Fakta

Merrell Bare Access Arc har älskats av löpare världen över och till version 4 har bara mindre uppdateringar skett. Den tidigare EVA-sulan har bytts ut mot CMEVA (helt enkelt en formpressad EVA-sula) som ger bra dämpning även efter lång tids användning. Dämpningen i mellansulan med MBound Teknologi ger omedelbar feedback och gör att man känner sig snabb och studsig, trots att skon är så tunn. Snörningssystemet är klassiskt men fungerar ovanligt bra. Skonsörena går inte upp och för en gångs skull behövs ingen dubbelknut för att vara säker på att snörningen håller! Skorna finns i flera olika snygga färgkombinationer och utseendet håller väl även för en promenad på stan. Andningsbart meshfoder och integrerad EVA-fotbädd (innersulan är alltså inte uttagbar). M Select™ Fresh motverkar dålig lukt och skorna går också att tvätta i tvättmaskin på handtvättsprogrammet. Mönsterdjupet är 2,0 mm och skon har 0 mm drop/8 mm dämpning/13,2 mm stapelhöjd. Skorna är veganvänliga.

MyRunnings betyg

Merrell Bare Access Arc är en mångsidig och lätt sko (vikt dam 164 gram, herr 181 gram) som passar för all typ av löpning där du vill ha hjälp på traven att få ett naturligt steg. Suveränt bra passform och grymt grepp i Vibram-sulan gör att skon snabbt blir en favorit (dessutom är de riktigt snygga!). Skon har nolldrop, vllket innebär att det inte är någon nivåskillnad mellan häl och framfot. Det här gör att man automatiskt får ett naturligt och skonsamt steg och det ger också bra förutsättningar att få till löpteknikövningar på rätt sätt. För den som är nyfiken på barfotalöpning så är Merrell Bare Access Arc 4 en bra övergångssko eftersom sulan ger tillräckligt bra skydd mot underlaget för att man inte ska få ont i fotsulorna, och de är något mer dämpade än renodlade barfotaskor. Det här är en sko som bör finnas i alla skogarderober, för den håller verkligen väl för både snabba pass på bana eller löpband, liksom långpass på väg eller mer tekniska stigar. Oavsett vilket underlag man väljer så känner man sig pigg, stark och snabb i Merrell Bare Access 4. Har man aldrig sprungit i nolldrop eller barfotaskor tidigare bör man börja med kortare pass tills man känner att fötter, hälsenor och vader är med på noterna, men det här är en utmärkt sko att börja med eftersom den ändå ger lite dämpning och skydd.

Testperiod: Skon har använts på både kortare och längre pass på grusväg, löpband, asfalt och terräng. Skorna har också testats en del i snö där de gav bra grepp, men inte på ren blankis.

Fler bilder på Merrell Bare Access Arc 4 (4 st)

Bästa

Att man kan springa långt med dessa härliga barfotaskor utan att få ont i fötterna!

Sämsta

Kommer faktiskt inte på någonting, till och med priset är bra!

Passform/komfort

Skons passform är utan tvekan fantastisk. Kring hälen och över mellanfoten sitter skon som gjuten, medan tåboxen är sådär Merrell-bred som man vant sig vid från övriga Merrell-modeller. Man kan nästan spreta med tårna inne i skon och det känns luftigt och härligt. Redan vid första testturen satt de perfekt och fortsätter att vara sköna oavsett om det är långa turer i terräng eller korta, snabba pass på väg eller löpband. De passar inte om man pronerar mycket, men för alla med ett mer neutralt steg är de fantastiska.

Dämpning

Självklart är dämpningen mycket mindre än på mer traditionella uppbyggda skor, men för att vara en minimalistisk barfotasko så är den mer dämpad än vanligt. Tack vare den formpressade EVA-sulan och MBound teknologin i mellansulan håller dämpningen väl även efter ett tags användning och fortsätter ge samma härliga löpkänsla mil efter mil.

Underlag

Merrell Bare Access Arc 4 passar i stort sett på vilket underlag som helst. Även vinterväglag klarar den bra, liksom torr och blöt asfalt, löparbana, grusvägar, elljusspår, tekniska stigar och löpband. Här finns inga begränsningar, även om skon kanske allra mest kommer till sin rätt på väg eller bana. Ut och kör bara!

Typ av löpare

Är man en utpräglad hälisättare så kanske man inte kommer trivas i Merrell Bare Access Arc 4. För alla andra är skon nästan ett måste i skogarderoben eftersom den passar så bra både på korta och långa pass. För alla långdistansälskare som helst skulle vilja springa sina långpass i barfotaskor, men hittills fått för ont i fötterna efter ett tag så är den här skon en dröm. Man kan springa långt och fortsätta njuta av den härliga marknära känslan utan att bli öm i fotsulorna. Är man helt ovan vid nolldrop eller barfotaskor bör man dock börja med kortare pass för att vänja kroppen.

Ellen Westfelt
Skrivet av: Ellen Westfelt