Fakta

Merrell All Out Terra Ice Waterproof är helt vattentäta tack vare M-select Dry-membran med andningsfunktion. Yttersulan kommer från Vibram som är välkända för sina fantastiska gummiblandningar med fenomenalt grepp. Dessutom är sulan förstärkt med nio metalldubbar av tungstenskarbid. Tåhätta i kolfibergranit skyddar tårna när man slår i stenar. TrailProtect™ i mellansulan skyddar foten i ojämn terräng och skorna har 16 mm dämpning. Urtagbar fotbädd. Mönsterdjupet på yttersulan är 6 mm, vilket ger bra grepp även i djupare snö. Skorna är också “vegan friendly”. 6 mm drop/16 mm dämpning/24 mm stapelhöjd.

MyRunnings betyg

Merrell All Out Terra Ice Waterproof är en sko som är tänkt för terränglöpning i isiga och snöiga förhållanden. Greppet är bra på halt underlag tack vare de nio metalldubbarna av tungstenskarbid, men för att vara en ståldubbad vintersko kan de ändå upplevas något hala på stökigt underlag. För att vara en terrängsko är den ovanligt robust och stabil och detta kan vara skönt om man springer riktigt långt, men det gör också att man tappar en del markkontakt och känner sig osäkrare i teknisk terräng. Skorna är väldämpade och också skönt isolerade, vilket gör att man gärna väljer dem när det är riktigt många minusgrader ute. Väljer man bara löparstrumpor av ull så behöver man aldrig frysa om tårna i de här skorna! Att de är vattentäta är något som en del användare gillar och andra inte. Det beror lite på hur hårt man springer, men är man van vid att plaska ner i pölar och köra rakt igenom våtmarker så behöver man skor som också släpper ut det vatten som kommer in. Merrell All Out Terra Ice Waterproof är ett bra val för löparen som kanske köper sin första dubbade vintersko och springer något/några pass i veckan på vintervägar eller elljusspår.

Testperiod: Skon är testad på både långa och korta pass, på snö och is på grusväg och i terräng. Längsta passet var 4 timmar på grusväg, skogsstig och kuperad led. Skon har också hårdtestats i skidbacke i varierande snödjup. Skorna är testade ett fåtal gånger i terräng på barmark, men de kommer inte till sin rätt förrän det blir riktigt kallt och snöigt.

Fler bilder på Merrell All Out Terra Ice Waterproof (3 st)

Bästa

Att skorna känns så robusta och tåliga, och att de är sköna även under långa turer på vintervägar.

Sämsta

Att de är lite väl oflexibla och stela, vilket gör att man saknar markkontakt i terräng och att greppet kunde varit bättre.

Passform/komfort

Merrell All Out Terra Ice Waterproof väldigt stabil och ger nästan lite pjäxliknande känsla. Passformen är bra och skon sitter som gjuten på foten, ger inga skavsår eller andra konstigheter, men är märkbart smalare i tåboxen än de flesta andra modeller från Merrell. Merrell är annars kända för att ha sköna ergonomiska och breda tåboxar, men i den här modellen kan man behöva att gå upp en halv storlek för att inte tårna ska klämmas.

Dämpning

Jämfört med andra terrängskor känns skons dämpning väl tilltagen. Både yttersulan och den kraftiga uttagbara fotbädden gör att man tappar en del av känslan mot underlaget. Men detta är också en fördel om man springer långt eftersom man efter ett tag lätt blir öm i fötterna av rötter och stenar. Med Merrell All Out Terra Ice WTPF är detta inget problem — de håller lätt för att springa ett antal timmar på stig utan att bli öm i fotsulorna.

Underlag

Skon är ju tänkt för terränglöpning under vinterhalvåret, men på grund av att den är lite väl stabil och inte så flexibel och mjuk som de flesta andra terrängskor är, så kan den passa lika bra på is och snö på väg. Åtminstone bör underlaget inte vara alltför tekniskt och trixigt då man lätt tappar precisionen, eftersom skon inte ger så mycket markkontakt. Dock bör man undvika ren asfalt eller betong eftersom dubbarna då har en tendens att kännas igenom, trots den kraftiga fotbädden. Jämfört med andra dubbade löparskor upplevs Merrell All Out Terra Ice WTPF som något hala. Detta kan bero dels på att mönsterdjupet i yttersulan är något lägre än mönsterdjupet på dubbade vintermodeller från t ex. Icebug och Inov-8, men också på dubbarnas placering under framfoten som inte riktigt korrelerar med min fotisättning. Dubbarna är placerade allra längst fram istället för mitt under framfoten, vilket kanske passar löpare som springer riktigt fort bättre.

Typ av löpare

Att skon är vattentät delar nog upp många användare i för eller emot. Själv gillar jag sällan vattentäta skor eftersom jag, när jag springer i terräng ofta blir väldigt blöt om fötterna, och när vattnet rinner in vid vristen så är det snarare en nackdel att skon är vattentät. Blöt blir man oavsett, bara med den skillnaden att vattentäta skor inte släpper ut det vatten som väl runnit in… Men för den som tänkt sig springa i mer elljusspårsliknande terräng och inte vill bli blöt om fötterna är de ett bra val. Passar annars för den som har ett neutralt steg och springer korta till medellånga pass på varierat underlag på vintern. Under långa pass upplever jag att man blir väl varm och svettig i skorna och vill liksom ta ut fötterna och lufta. På väg känns de snabbare än i terräng, men de känns inte heller som en racingsko på grund av att de är så robusta. 6 mm drop gör att skon borde passa både den som är van vid ett mer klassiskt löpsteg och den som helst springer på mellanfot/framfot.

Ellen Westfelt
Skrivet av: Ellen Westfelt