Fakta

Inov-8 Race Ultra 270 är den allra lättaste modellen av den populära Inov-8 Race Ultra 290 (som är en något robustare variant med 8 mm drop). Det här är tävlingsvarianten som är avsedd för terrängultror, men som fungerar oväntat bra på flertalet underlag. Skons yttersula är uppbyggd av teknologier som garanterar ett stabilt grepp; Race Ultra Trail-sula, Meta-Flex och Tri-C Compound. Tri-C Compound är en blandning av tre olika gummityper som tillsammans ger det enastående greppet och hållbarheten. Mellansulan består av formpressad EVA, Meta-Shank och Dynamic Fascia Band som ger bra men fast dämpning. Ovandelen är gjord i mesh och andas bra och på insidan av skon hittar man X-Static XT2 som motverkar dålig lukt.

MyRunnings betyg

Inov-8 Race Ultra 270 är en perfekt avvägning mellan vikt, löpkänsla och grepp i förhållande till dämpning, slitstyrka och stabilitet. Provar man skon i en affär kanske den inte känns så speciell. Men när man har sprungit 6 mil och 4000 höjdmeter på supertekniska stigar och har lika långt (och högt!) kvar innan man är i mål, och skorna bara fortsätter att leverera, det är då man älskar dem. Skorna är gjorda för långa bergsultror och det är där de verkligen briljerar. Lätta, snabba, med suveränt grepp och härlig löpkänsla som sitter i trots att benen börjar bli trötta. Som bonus är de också extremt slittåliga, kvalitén på både ovandelen och yttersulan är svåröverträffad. Trots ett antal långa ultrapass och ultralopp i både alperna och spanska berg så ser de helt nya ut (förutom att de naturligtvis är smutsiga). Yttersulan visar inte ens tecken på att den är det minsta sliten någonstans, vilket är högst ovanligt efter så hård användning. Skon har låg våtvikt och under testperioden behöll den samma sköna lätthet under ett pass på 8 timmar i regn och vattendränkt stig. Inov-8 Race Ultra 270 finns dessutom i två sjukt snygga färgställningar, både för herr och dam. Just nu måste det här vara den bästa skon på marknaden för ultratraillöpare.

Testperiod: Skon har testats av flera testpersoner. Den tuffaste prövningen var en 12 mil lång bergsultra med 7500 höjdmeter. Ett antal pass har också sprungits i extremt teknisk terräng i berg i Spanien, både i torrt väder och i ihållande regn. En övervägande andel av passen har varit mellan 5-10 timmar, men längsta passet var på närmare 30 timmar.

Fler bilder på Inov-8 Race Ultra 270 (5 st)

Bästa

Att ju längre och hårdare man springer med skorna, desto mer älskar man dem.

Sämsta

Att de känns lite tråkiga vid första provningen, för har man väl hårdtestat Inov-8 Race Ultra 270 finns det ingenting att anmärka på.

Passform/komfort

Skon känns helt rätt på foten, bred och hög tåbox, vilket är viktigt när man springer långt eftersom tårna lätt sväller en aning efter många timmar. Passformen över mellanfoten är perfekt och man behöver sällan eller aldrig knyta om skorna under löpningen, även om man till och med är ute i över 20 timmar. Eftersom fötterna “sitter fast” så bra i skorna trots att de är breda över tårna, så glider man inte omkring, vilket är extra viktigt när man springer utför. Annars är det lätt att man glider fram i skorna och stöter i tårna när man springer brant utför. Trots många och långa timmar i skorna ger de inte upphov till skav, ömhet eller något annat obehag. Inov-8 Race Ultra 270 har “Standard Fit”, vilket betyder att den är något bredare i lästen än de modeller från Inov-8 som har “Precision Fit”.

Dämpning

Dämpningen gör ett strålande jobb utan att göra så mycket väsen av sig. Det här märks genom att man känner sig rapp och snabb i terrängen och hela tiden har väldigt bra löpkänsla och kontakt med underlaget. Man vet vad man gör och fötterna är “med i matchen” även när huvudet har slutat att tänka efter många timmars löpning. Att skorna är precis lagom dämpade förstår man när man sprungit riktigt länge i dem och ändå inte känner någon tendens till att bli öm i fotsulorna, trots stenigt underlag i många timmar.

Underlag

Inov-8 Race Ultra 270 kommer bäst till sin rätt på långa bergslopp, där underlaget är stenigt och tekniskt. Greppet är grymt på stigar, löst grus och stenar, och håller fortfarande stilen även om det är blött, lerigt och halt. Sulan är inte så djupt mönstrad att man inte kan springa fort på asfalt, vilket också är en fördel under långa tävlingar eftersom många av dessa bansträckningar blandar supertekniska bergsstigar med sträckor med asfalt och grusväg.

Typ av löpare

Skon passar alla som har tänkt sig att springa långa pass eller ultralopp i teknisk terräng och många höjdmeter. Eftersom slitstyrkan och kvalitén är så hög så kan den också passa för den som vill ha en sko som ska hålla länge och fungera till många olika typer av pass. Eftersom dropet är relativt lågt passar den inte om man springer med utpräglad hälisättning, men då kan man välja varianten med 8 mm drop istället.

Ellen Westfelt
Skrivet av: Ellen Westfelt