Fakta

Inov-8 har precis släppt två helt nya dubbade vintermodeller: ArcticClaw 300 (som recenseras här) och ArcticTalon 275 som bygger på den populära modellen X-talon med 4 mm drop. Tididgare har det bara funnits ett enda alternativ med ståldubb från Inov-8, deras Oroc 280, som dock passar bättre för orientering och egentligen inte är tänkt för snö och is. Alltså var vi många som blev glada när de två nya vintermodellerna kom! ArcticClaw 300 har 16 strategiskt placerade dubbar av tungstenskarbid som ger säkert grepp på i stort sett vilket underlag som helst, oavsett hur man sätter ner foten. Just det här är hemligheten till det fenomenala greppet, man kan vinkla foten hur som helst, sulan greppar ändå. Det finns dubbar även ut mot kanterna vilket gör att man kan ta snabbare steg i svängar och inte behöver vara orolig för att halka om man vinklar foten snett. Mönsterdjupet i sulan är hela 8 mm. Ovandelen är slitstark och tålig och skyddar foten bra mot terrängen. Protec-Shank™ säkerställer bra flexibilitet i sulan och skyddar dessutom mot att dubbarna “känns igenom”.

MyRunnings betyg

Inov-8 ArcticClaw 300 är en av de bästa vinterlöpningsskorna vi stött på. Vi har testat ett antal dubbade vinterlöpningsskor från de stora tillverkarna, men Inov-8 ArcticClaw 300 klår alla. Greppet på snö och is är fenomenalt och trots ordentlig dämpning och stabilitet för långpass i terräng, så känns skorna aldrig klumpiga. Lätta, snabba, mjuka och flexibla ger de en grym markkontakt. Helt enkelt en sko med mycket löpkänsla för den krävande löparen som vill fortsätta springa obehindrat även under vinterhalvåret.

Testperiod: Inov-8 ArcticClaw 300 har testats på långpass i terräng, även obanat, både på barmark i regn och lera, och i upp till 20 minusgrader i snö och på is. De har också använts många timmar under backlöpning i skidbacke, där de har varit helt suveräna trots skiftande snödjup/isigt underlag och stark lutning. Längsta passet har varit ca 4 timmar men även kortare snabbare pass har körts. Flera personer har testat skon och den här recensionen är en sammanfattning av testpersonernas åsikter.

Fler bilder på Inov-8 ArcticClaw 300 (4 st)

Bästa

Att skorna ger sån grym löpkänsla och markkontakt och att greppet är det bästa vi upplevt hos en dubbad vintersko

Sämsta

Att Unisex-storleken skiljer jämfört med damstorlekarna vilket gör att det blir svårare att hitta rätt storlek om man är tjej och att 8 mm drop ändå är onödigt högt för en trailälskare.

Passform/komfort

Inov-8 ArcticClaw 300 har “Standard Fit”, vilket betyder att den är något bredare än de smalare modellerna som kallas “Precision Fit” (t ex Oroc och X-talon). Passformen är ovanligt bra och man behöver sällan knyta om eller justera något, inte ens efter många timmars löpning. Tårna har gott om plats. Modellen kommer i en Unisex-variant och är aningen stor i storlekarna, särskilt om man jämför med samma storlek av en damsko från Inov-8 i Standard Fit. Alltså kan det vara smart att gå ner en halvstorlek mot sin vanliga storlek om man är tjej, däremot stämmer herrstorlekarna bra överens. Skorna är lätta, mjuka och flexibla och känns luftiga. Inga problem med skavsår eller något som klämmer eller sitter åt på fel sätt.

Dämpning

Den unika PowerFlow-teknologin i mellansulan ska ge bättre stötdämpning än traditionella mellansulor, vilket faktiskt känns. Man kan springa många timmar i sträck på hårt underlag och trixiga vinterstigar fulla med is och knögliga stenar, utan att bli öm i fotsulorna. Skulle man råka ge sig ut på asfalten gör det heller ingenting eftersom dubbarna inte känns igenom alls.

Underlag

Skorna passar ypperligt i vinterterräng. Snö, is och riktigt tekniska stigar är inget som helst problem för Inov-8 ArcticClaw 300. Skorna ger en härlig markkontakt och man känner sig därför snabb och exakt även på väldigt tekniskt underlag. Skorna har som de flesta terrängmodeller från Inov-8 låg våtvikt, vilket innebär att vatten som släpps in också försvinner ut lika fort.

Typ av löpare

Skon passar alla terrängälskare som vill fortsätta njuta i skogen även under vinterhalvåret. Drop på 8 mm gör att den passar bra för de som landar lite mer på hälen, men skon har också visat sig vara förvånansvärt populär hos de testpersoner som i normala fall föredrar lägre drop. Bästa skon för den som tänkt springa mycket och långt i terräng under vintern. Vill man mest köra kortare pass kan man med fördel testa Inov-8 ArcticTalon 275 som är något lättare och tunnare men med samma grymma grepp.

Ellen Westfelt
Skrivet av: Ellen Westfelt