RECENSION av Polar M600

RECENSION. Polar har släppt sin sportklocka M600. MyRunning har förstås recenserat klockan.

FAKTA OM PRODUKTEN
Polar har släppt sin första smarta sportklocka M600. Det är en gedigen sportklocka med alla de nödvändiga funktionerna som pulsmätare, sömnmätare, inbyggd GPS och aktivitetsmätare, samt en mängd andra mer avancerade parametrar. Man kan även få noteringar om SMS och mejl samt bli coachad av klockan beroende på sin egen konditionsnivå.

mr4

UTSEENDE
Det finns fler och fler sportklockor och armband på marknaden, vissa snyggare och smidigare än andra. M600 finns i både svart och vit och har en glansig snygg 240×240-display med fräscha, krispiga siffror och grafik, precis som man vill ha det. Den är lite mer åt det ”datornördiga Casio-hållet” än åt det minimalistiska designhållet.

Själva armbandet i sig är cirka 2,5 centimeter brett, vilket är ganska brett men det dubbla bygelspännet ger en bra stabilitet. Många av oss föredrar dessutom den lite bredare looken när man vill se frisk och atletisk ut med sin klocka.

Sen kommer vi till själva urtavlan/hjärtat på klockan och här hittar vi däremot M600:s lilla akilleshäl. Den är ganska stor och klumpig jämfört med andra kompatibla klockor på marknaden som Fitbit Surge, Blaze eller Apple Watch, vilket skapar lite av ett störmoment i vardagen för den som är känslig för sådant.

TÅLIGHET
Klockan är IPX8-klassad, vilket betyder att den är vattentät och användbar i regn och går även bra att simma med. Vill man kunna dyka får man dock leta efter en ännu mer ”klassad” klocka.

Vi har testat den under cirka tio dagar och jag har då och då stött i saker, speciellt då den är så pass stor. Den är väldigt robust och tålig och skärmen tål ”stryk” bra även om man kanske inte ska rispa den längs en grusväg (varför man nu skulle vilja göra det?)

När det gäller laddning är det lite oklart. Polar har uttryckt att den behöver laddas dubbelt så ofta om du använder en Android-telefon jämfört med en iPhone, men dels så är det så beroende av hur mycket man ”aktiverar” klockan under dagen, och de gånger jag testade den med en iPhone så var det inte så stor skillnad.

mr3

TEKNOLOGIN
M600 använder sig av operativsystemet Android Wear vilket gör att man kan ansluta en rad appar till klockan om man skulle vilja det. Google Fit, Apple Health, Myfitnesspal som några exempel. Jag tycker dock oftast det är bättre att uteslutande använda appen som tillhör klockan då den använder samma gränssnitt vilket för det mycket tydligare och om den håller måttet så blir det så mycket enklare.

Så jag körde nästan uteslutande med Polars egen app Polar Flow, som fungerade väldigt bra. Synkandet görs kontinuerligt och jag stötte inte på några problem. Man kan dessutom ställa in klockan efter så kallade ”sportprofiler” som enligt Polar själva “baseras på viss logik och de vanligaste (uthållighets-) sporterna har utökats med Polar-specifika faktorer som påverkar beräkningen av kaloriförbrukning och träningsbelastning.”

M600 innehåller de flesta nödvändiga funktioner som en klocka i den prisklassen bör ha, inklusive möjligheten att få push-meddelanden om samtal, sms, mejl och notiser från sociala medier så som Twitter och Facebook. Man kan dessutom röststyra den och spela musik.

Vill man inte få noteringar, så går det utmärkt att stänga av de olika funktionerna och ha den som en renodlad träningsklocka. En välkomnad funktion är dock att klockan ställs in på ljudlös om man ställer in mobilen på det. För vissa andra klockor måste man även ändra inställningarna på klockan när man vill ha ”tyst” och det är skönt att bara stänga av hela systemet på en gång.

mr8

FUNKTIONER
Är man bara ute efter några få parametrar av sin livsstil och träning som steg, sömn och aktivitet så finns det många enklare och billigare alternativ. M600 är för dig som vill få koll på allt. Listan med funktioner och mätinstrument är lång. Pulsmätaren mäter din puls under träningen och du kan titta på pulszoner, löpindex, träningseffekt, träningsindex och bygga upp löpprogram. För att ta några exempel. Är du ute efter en klocka för att få en så komplett bild av din träning och aktivitet som möjligt så är M600 ett fantastiskt alternativ.

TANKAR
Vad man vill få ut av sin aktivitetsklocka är väldigt individuellt. Vissa prioriterar utseendet och vill ha en klocka som främst är snygg men även registrerar livsstil och träning. Vissa bryr sig mindre om utseendet och vill ha så mycket information som möjligt.

M600 är en kvalitativ klocka med mängder av välfungerande funktioner, som dessutom är lättillgängliga via appen Polar Flow. Man kan nörda in sig ordentligt och skapa rutiner och scheman som klockan kontinuerligt följer upp.

Hade skärmen varit mindre djup och haft en snyggare design hade den fått toppbetyg, men den något klumpiga känslan drar ner det en aning. Man vill ju ha den på sig under hela dagen och när man sätter på sig en skjorta så sticker den ut en aning för mycket för min smak.

Men om man ser till funktionerna, teknologin och användarvänligheten så har Polar gjort ett otroligt bra jobb.

Mårthen Bergman
Skrivet av: Mårthen Bergman